2009. dec. 27.

KÉSZ!

Elkészült az a bizonyos oldal! Mi több, mindjárt készítettem egy ikertestvért is neki. "Kissé" finom lett a dizájn mindkét helyen, elég pasztelles, ezért a NewBorn nevet kapta. Mármint a dizájn, nem az oldal maga! xD Tessék meglesni, ha erre jár valaki. Azért azt leszögezném, hogy nagyon az elején vagyok, aktívan fordítgatok, photoshopolok, gyűjtök és töltögetek fel. Szóval rohamtempóban épülünk. Még a következő dizájn neve és témája is megvan, de mivel nagggyon sokáig tart nekem elkészíteni egyet, így arra még sokat kell várni... Meg különben is, a lényeg a tartalom lesz. Hát nem?

Közben készülnek a listák is. A filmes 15, a színészes 20 tagos lesz. Az utóbbi úgy döntöttem, vegyes, tehát színésznőket és színészeket egybeveszem, és nem csak a filmjeiket, hanem a sorozatokat is figyelembe veszem.

2009. dec. 25.

Bo.Ka. & a Listák

Hát először is boldog karácsonyt mindenkinek! :) Remélem máshol azért volt tegnap némi hó, miközben az ajándékokat bontogattátok...
Ami a filmes témát illeti, úgy döntöttem, hogy akárcsak a nagy filmes portálok és folyóiratok, én is készítek pár toplistát. Többek között egy "Legjobb filmek 2009-ben" és egy "Legjobb színészek 2009-ben" elnevezésűt. Lehet, hogy külön a legjobb színésznők is kapnak egyet, de lehet, hogy beleférnek egy listába a férfiakkal. Hogy még ezen a kettőn kívül csinálok-e, az rejtély. Elég sok dolgom volna a szünetben... -.-
Viszont az Alkonyat.GP mellett belekezdek egy új oldalba, ahol a dizájn is az én kezem munkája. *bebüszkül* Meglepi, hogy kivel foglalkozik, mert annyit azért elárulok, hogy egy személy a témája.

#Még mindig nagyon jónak tartom az Avatart. Nagyon jónak.

##Megnéztem végre az Engedj be! című filmet. Mégsem volt annyira rossz...

2009. dec. 17.

Avatar

Ebben a szent pillanatban estem be a kóterajtón, és már nyitottam is ki drága kis barátomat, Leptopot, hogy mindenkinek, akinek összességében baja van a filmmel, virtuálisan a földbe döngöljem a fejét, majd megkérdezzem: mégis mi?
Aztamindenit.Az odaúton azért vigyorogtam, mert izgultam, most azért vigyorgok teliszájjal, mert nem csalódtam! Óóó nem nem. Annyira jó volt, mint ahogy vártam, a nagyon jónál épp egy kicsit... JOBB. :D El kell-e mesélnem még a történetet röviden? Na jó.
Szóval adott egy távoli bolygó, a Pandora. Az élővilág gyönyörű és gazdag, a flóra és a funa elképzelhetetlenül bonyolult és veszélyes. 2154-et írunk (ezt egy videónaplóból tudjuk meg), eléggé a jövőben vagyunk. A Föld növényzete kipusztult, az energiahordozóink kifogytak, a megoldás a Pandora bolygón található nagy enegiájú kőzet. Ebből a kőből a legtöbb a Pandorát lakó na'vi nép otthonául szolgáló hatalmas fa alatt van. Az emberek ezért az Avatar-program keretei közöt emberi és na'vi DNS-ből alkotnak pár embernek egy na'vi avatart, egy távirányítású testet, amit az elméjükkel egy gép segítségével irányíthatnak. Jake Sully, egy leszázalékolt tolószékes veterán a meghalt ikertestvére helyett lép a programba. Jake és pár másik tudós is kap ilyen testet. A feladatuk, hogy megismerjék ezeket a három méteresre nőtt, intelligens, emberszabású kék lényeket, és megértessék velük, miért vannak ott. A program elég sok éve tart már, mikor Jake csatlakozik. Az egyik katonai vezető, aki a kő megszerzésért van szerződtetve, alkut ajánl neki: ha segít megismerni neki a na'vikat, jelent neki a program haladásáról, cserébe kap egy új gerincet (ami nem olcsó), és ismét járhat - a saját lábán. Jake persze belemegy, és a dolog halad is. Megtanulja nagy nehezen a na'vi nyelvet, a kultúrát, az eszméket és a gyakorolatban is elsajátít dolgokat: a repülést egy különleges állat segítségével, ami csak egyszer választ hátast magának; a vadászatot; a lovaglást egy hatlábú lényen és végül - hát igen - a na'vi törzsfőnök lányával egymásba szeretnek, és amit a nép egy ideig érthető módon nem szívesen vesz tudomásul. A dolog azért macerás, mert a na'vi avatarból ki kell lépnie enni-inni meg ilyenek, ráadásul három hónapig küzd azért, hogy megismerje a na'vikat, a végén pedig befuccsol a dolog azzal, hogy el kell mondania, miért is van ott: kell a kő, a na'viknak pedig, ha élni akarnak, költözniük kell. Erre persze pipa lesz az egész kék banda, és a frissen teljes jogú na'vivá kinevezett Jake-et le is fokozzák árulóvá na'vi és emberi körökben is. Közben megérkezik az embersereg, lerombolják a szép nagy fát, a a kék bennszülöttek pedig mennek Ejvához, egy fa szerű lényhez imádkozni a jövőjükért. Korábban azért vitte Neytiri (a lány) Jake-et a törzshöz, mert Ejva magjai megjelölték, ezzel pedig valamire kiválasztották Jake-et, aki persze nem adja fel, a végén győz a jó, habár sokan a történetből ezt nem érhetik meg. Nem akarok többet mondani, mert egyrészt hosszú lenne, másrészt nem akarok poénokat lelőni. Igaz, olyan sok nincs is.
A film épp ezért nem a történet miatt a legjobb. Tényleg Mátrix és Pocahontas mix, de ettől függetlenül mégis olyan, mintha még nem láttam volna. Sikerült úgy előadni, mintha valami tök új és eredeti lett volna. Romantikus, van benne humoros duma (néhol mondjuk kicsit eldurvul a szleng, dehát haladni kell a korral), és a végén egy állatnagy harcos jelenet, ami jórészt a levegőben zajlott, és 3Dben igencsak nagy látványt nyújtott. Össze van ez rakva, a történet maga is megállná a helyét. Szól ez mindenféle bölcs dologról, az alapigazság, hogy a szerelem nem válogat, itt is központi helyzetben díszeleg. Ennek ellenére meglepő volt a férfiak reakciója (mániám, hogy a moziból kijövet rátapadok az előttem menőkre, és kihallgatom őket). Ugyanis a romantika bejött nekik! James Cameronnak tényleg sikerült elérnie, hogy a pasik rákattanjanak a na'vi lányra... Őrület. Sőt, a barátnőmnek a megkékült Sam Worthington is bejött. Nekem eredetiben jobban tetszik, a maga 180 akárhány centijével, habár belegondolva három méteresre nőve sem volt rossz... Na mindegy. A lényeg, hogy a karakterek mindegyike ismerős volt talán innen-onnan, de szerethető, megérthető és némelyik utálható. A sok szereplő ellenére a 160 perc alatt (ami őszintén mondom, még kevésnek is tűnt) sikerült azért eléggé kidolgozni a jellemeket. De.
Bizony de, mert a látvány, na azt nem lehet überelni, az biztos. 3D-ben néztem, ez tény, de hát szerintem két dimenzióban is jó (lent). Annyira részletes, ötletes és egyedi a sok állat és növény, hogy csak néztem. Olvastam, hogy az egekig dicsérték Pandora világát, de nem gondoltam volna, hogy tényleg ennyire fantasztikus lesz! A 3Dnek köszönhetően ráadásul - bár nem IMAXben néztem - mintha ott ugrabugráltam volna én is a veszélyes magasságokban, nekem röpködtek volna a bogarak, és a többi. A Végső állomáson nem kaptam ennyit hátra a fejem a 3D miatt, pedig itt nem arra gyúrtak, hogy ijesztegessék az embert. Talán épp azért volt hitelesebb, mert a lógó indák, egy bogár, a magasság és zuhanás sokkal életszerűbb, és többször hajolok el egy faág elől, mint egy kiröppenő autóalkatrész elől...
A na'vik mellesleg mind, egytől egyig színészek voltak, mondom annak, aki nem tudja, hogy készült a film. Ugyanazzal az eljárással csinálták őket, mint Gollam anno a Gyűrűk Urában. Tudjuk, ugye? A cuccok az arcon, fura ruha a testen, amitől átveszik a mozgást és mimikát. Ettől lesz még jobb a film: hogy a színészek még na'viként is színészkedtek, méghozzá nagyon jól. Neytiri, a főszereplő lány, Jake szerelme például emberként egyszer sem jelenik meg, mégis nagyon jól játszik. Nem áll a földönkívülire a szám, mert a na'vik olyan szépre és szimpatikusra lettek megformálva, hogy sokszor emberibbek voltak, mint a kapzsi kitermelők.
A szinkronnal sem volt semmi baj, pedig rettegtem, komolyan, az előzetes alapján borzalmas csalódásra számítottam. Worthington hangja ugyanaz volt, aki a Terminátorban, (Széles Tamás) és az nagyon is passzol hozzá. A többieket is eltalálták, a szokásosakat alkalmazták, de azért jobban fogom szeretni eredeti hanggal - már ha lehet ezt a lelkesedést fokozni.
A zene is jó volt különben. Hála Leona Lewisnak, akinek a hangját különben szeretem, úgy éreztem, nem lesz valami hiteles a dolog. Mégis jó volt, nagyon is. Itt a témát adó dal, filmből kivágott jelenetekből készült klippestül. Maga a zenei téma nagyon passzolt, volt pörgős, drámai, romantikus, vidám, ami épp kell. Hallottam már ugyan jobbat is, de remekül illett ide.
Nagyon nehéz most bármit is mondanom érthetően, itt ülök Leptop előtt, kavarognak a gondolataim, Pandora színei-formái, Sam Worthington játéka lenyűgöznek. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de szerintem nagyon jó színész. A Terminátort is ő vitte? Bár nagy favorit Christian Bale, simán hozta Worthington is a szintet. Sőt!
Kíváncsi leszek, hogy vajon mennyi díjat fog beszedni a film. Én elég sokra tippelek, szerintem meg is érdemli. A történetbe tényleg bele lehet kötni, de csak egy kicsit, minden más fantasztikus volt. Tényleg. Komolyan. Tényleg. Nagyon. Másról ömlengtem már többet is, ami meghatott vagy leütött lelkileg, de ez a film nem csak érzelmileg hat, hanem vizuálisan is, közben mégis minden érzelmet megtornáztat az emberben. Mi sem jobb példa erre, hogy felnőttek és gyerekek, nők és férfiak is szájtátva másztak ki az ülésből, és nem nyújtózkodtak vagy panaszkodtak a hossz miatt. Az Avatar nem nyálas, nem véres, nem eldurrant, nem erőltetett, nem lapos. Sci-fi, dráma, fantasy, akció egyszerre és egyik sem. Ez az Avatar, és nagyon-nagyon jó.
Szerintem.
Avatar. Szerintem.

//Kiegészítés - 2009.12.19.
Tegnap megnéztem két dimenziós változatban is. Még mindig le vagyok nyűgözve, még mindig vigyorgok. Mindenkit biztosíthatok róla: így is megéri megnézni. Én először nem IMAXben néztem, hanem egyszerű 3D-ben, de így is fantasztikus volt, alig 24 óra múlva, szimpla vászonon. Mindenkinek érdemes lenne megnéznie. Jön a karácsony, emberek! Lepjük meg magunkat egy mozijeggyel, ami elrepít Pandorára. Jobb, mint Hawaaii! //


Avatar [2009]
16 éven aluliak számára nem ajánlott
Játékidő: 161 perc

IMDb értékelés: 8,4 (229 718 szavazat alapján)
top helyezés: 25/250 - már most! (4 nappal premier után)
Színészek: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi - akinek ma van a szülinapja ;)
Trailer

2009. dec. 16.

"Ettől elkékülsz..."

Újabb magyar kritika látott napvilágot az Avatarral kapcsolatban, és itt is csak dicsőítik, szóval lehet, hogy a lelkesedésem nem alaptalan, ha már azok is visszaszívják a dolgokat, akik látatlanban véres szájjal hörögtek, hogy megint egy dilis amcsi film. Persze vannak, akiknek nem jött be. Megesik. Én még nem láttam, majd holnap. Nem vagyok ugyan híres-neves kritikus, még csak hivatalos blogoló sem, de majd magamnak és nektek, pár hívem, azért lejegyzem az élményt. xD
Ezen kívül hír még számomra, hogy ma kihirdették a Golden Globe jelöltjeit. "Meglepő" módon az Avatar szerepel a legjobb dráma kategóriájában, a legjobb Score és a legjobb betétdal kategóriában, és James Cameron is jelölve van, mint legjobb rendező.
Örülök még a Becstelen Brigantyknak is, a District9 forgatókönyv- és Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes miatti) jelölésének. Drukkolok mindenkinek, igaz, csak január 17-én lesz eredmény.

//Megjegyzés: még mindig nem volt lelki erőm végignézni az Engedj be! című filmet... Helyette megnéztem az Utolsó ház balra címűt. Na hát az jó volt. Nem kicsit. Nagyon.//

2009. dec. 15.

Sötét éjszaka [Újhold]

Ahogy mondtam, most újholdolok egy kicsit.
Az elmúlt évek nagy hisztériája lett Stephenie Meyer (eddig) négy részes könyvsorozata, a Twilight Saga. Én is bekaptam a horgot tavaly, de valamilyen isteni sugallat hatására még azelőtt elolvastam a könyvet, hogy a film megjelent volna. Egész egyszerűen láttam a Bookline-on (akkoriban még több pénzt költöttem könyvekre, mint mozira), és tetszett a sztori, gondoltam vámpírok meg miegymás, Anna Rice és társai, csak jó lehet. Jó is volt, csak nem úgy ahogy vártam. Természetesen kölcsön adtam másnak is (én fedeztem fel elsőnek a környezetemben), és bár tetszett nekem is nagyon, azt a tömeghisztériát, amiit már a könyv is okozott, ezért nehéz volt elhinni... És akkor jött a film. Jesszusanyám. Sikító lányok, őrjöngő nők a kasszáknál. Két barátnőmmel néztem meg, még jó, hogy nem középen ültem, mert így tudtak egymás nyakába olvadozni, én pedig igyekezhettem a vászonra és nem Edward mosolyára koncentrálni. Kristen Steward játéka, emlékszem, valami iszonyatos módon irritált. Az állandó szempillarebegtetés, a szájnyitogatás, a levegőkapkodás rettenetes volt. Robert Pattinson viszont kellemes csalódás volt, be kell vallanom. Összességében azért rám is hatott a tömeg, én is szerettem a történetet, érdekes volt a szerelmes-érzékeny vámpíros dolog, úgyhogy gyors oldalszerkesztésbe kezdtem.
[Azóta is elég sikeres. Itt meg lehet lesni. Reklám vége. xD]
Aztán jöttek a kalózfordítások, angol nyelvű ebookok böngészései, végre-valahára pedig magyarul is az Újhold! Nekem annyira nem tetszett könyvben, filmben viszont véleményem szerint klasszisokkal jobb volt, mint az Alkonyat, amit egy olyan nő rendezett, aki szerelmes volt Robert Pattinsonba vagy Edwardba, ezt még nem sikerült tisztázni.
Habár úgy hiszem, kevesen vannak, akik ne ismernék, de íme a történet nagyon röviden:
Bella és Edward közt dúl a láv, ámde Bella öregszik, vámpírbarátja pedig nem, ez pedig elég érzékenyen érinti a lányt, de születésnapi bulit szervez neki természetesen a halandóságot pozitívumnak felfogó Cullen család. Egy ajándék kibontása közben azonban Bella megvágja az ujját, Jasper pedig, aki azért még rácuppanna az emberekre, megkísérli szárazra szívni Bellát, ezt azonban öccse nem nézi jó szemmel, és kerekedik egy kis pervatvar, aminek a végső következménye, hogy a Cullen család inkább elköltözik jó messzire az ínycsiklandozó Bella Swan közeléből.
Bella ezért természetesen mély depresszióba esik, egyetlen segítsége Jacob Black, az indián srác, aki egy évvel fiatalabb ugyan nála, de elég érett a feladathoz. Jól kijönnek egymással, Jacob túlontúl is szeret Bella közelében lenni, de a lányt ez láthatóan alig zavarja, legalábbis önző módon próbál ezen átnézni. Egész jól sikerül Edwardról elterelnie a figyelmét (habár rájön, hogy adrenalinlöket idején látja őt maga előtt), mikor a megemberesedett Jacob egyszer csak lerázza, minden magyarázat nélkül. Újabb tragédia, újabb gondok. Eközben egy hosszú történet után rádöbben, hogy Jacob vérfarkas, és az a Victoria, aki vadászik rá, hát... Még mindig vadászik rá. Bella azonban egyedül van, magyányos és fél is szegény. Nincs más választása, visszamenekül Edward látomásához, és hogy kapjon egy kis adrenalint, leveti magát egy szikláról, egyenesen a jeges tengerbe. És ekkor megjelenik Jacob, és megmenti. Szóval Bella rájön, hogy vámpírt ugyan nem kaphat, de van helyette vérfarkas. Tök jó!
Éééés ekkor beállít Alice, Edward nővére, és nagyon boldog, hogy Bellát élve találja, ugyanis neki látomásai vannak, amikben csak annyit látott, hogy Bella úszóleckét vesz, és az nem igazán megy neki. Eztán pedig egy végzetes félreértés, egy temetés és egy rövid de velős telefonbeszélgetés folytán Edward öngyilkos akar lenni, mivel ő úgy tudja, Bella meg is halt, ő pedig nélküle nem akarélni, vagy létezni, vagy amit a vámpírok csinálnak. Uccuneki, Bella és Alice elindulnak Volterrába, ahol a vámpírok "fejedelmei", a Volturi élnek, mert Edward hozzájuk fordul öngyilkossági hajlamával. Ám a Volturi túl értékesnek találja gondolatolvasási funkciója miatt, és elutasítja a kérést, ezért Edward úgy dönt, hogy akkor rákényszeríti őket, és kisétál az emberek közé a verőfényes napsütésben, ahol ugyebár ragyogni fog, mint egy nagy darab gyémánt. Bella és Alice egy sárga Porshe segítségével végszóra érkezik, de a Volterra is meginvitálja hősnőnket egy kis csevejre, ahol aztán ultimátummal és egy kis elfenekeléssel elengedik őket. A feltétel: vagy a Cullenek átváltoztatják Bellát a legközelebbi látogatásig, vagy kénytelenek lesznek elpusztítani az emberlányt, ami vétek lenne különös képessége miatt: a vámpírok képességei -gondolatolvasás, emlékolvasás, fájdalom okozása mentálisan, érzékeltompítás - nem hatnak rá. Edward otthon biccent is a felkérésre, de csak ha Bella előbb hozzámegy. Az utolsó jelenet a "leánykérés", az utolsó képkocka pedig Kristen Steward döbbent ábrázata. Gyönyörű.
Olvastam több kritikában, hogy Taylor Lautner játékát szapulják benne. Hát pedig szerintem igencsak jó volt. Sőt, tökéletesen passzolt. A Volturit játszó színészek, köztük Dakota Fanning, akinek nagy jövőt jósolok, abban a pár percben is fantasztikus volt. Komoly vámpírrá tudtak átlényegülni, minden mozdulatuk és mimikájuk profi volt, és érdekes módon mellettük még Kristen Steward is megtáltosodott, és csukva tartotta a száját, habár sikítani még mindig nem tud rendesen, pedig alaposan a földbe döngölték szívszerelmét.
Hajh, hát nehéz szólnom objektíven, szubjektíven pedig vegyes érzelmeket táplálok a történet iránt. Könyvben rosszabb volt, mondhatni unalmas. Az még unalmasabb, hogy a nőneműek ellepték a mozit, az a kevés pasi meg, aki bejött, mind egy csaj karján lógott. Szerencsétlenek... A színészi játékokkal én meg voltam elégedve. Tetszett, hogy nem volt benne túl nagy színész, kivéve talán Dakotát, és a farkasfiúk is jók voltak annak ellenére, hogy még életemben nem hallottam a srácokról. A színek melegebbek voltak - gondolom a testhőmérsékletileg is forróbb farkasok központi szerepének köszönhetően -, és az operatőri munka is valahogy más volt. Mindenesetre nekem sokkalsokkalsokkal jobban tetszett ez, mint az első rész - de szigorúan csak filmben. 8/10 volt nekem.
Manapság a tvájlájtfanok közt megy ez a team-dolog, hogy most akkor "te Team Edward, Team Jacob vagy, esetleg Svájc?". Értelemszerűen a Svájc a köztes megoldás. Én a film után asszem Team Jacob lettem. Ez van.
Régen imádtam a vámpíros történeteket, elbűvöltek ezek a nemes de félelmetes, elegáns szörnyetegek. Anne Rice történetei magával ragadóak, Lestat, a vámpír a kedvenc kötetem. Viszont ebben a történetben a vámpírok nyálasak... Puhányok. Rendes a Cullenektől, hogy nem mészárolják le Forks népét, de azért mégis... A vérfarkas banda legalább heves volt, erős, ahogy egy vérfarkasnak lennie kell. A Volturi volt a legvámpírosabb, és ők tetszettek is. Kemények voltak, és veszélyesek. Több gonosz kellene egy kicsit ide, ezért várom a harmadik rész megfilmesítését, aminek a végén harc is lesz, sok vámpír sok farkas ellen, és nem csak romantika. Nem kell félreérteni, romantikus alkat vagyok én azt hiszem, de hogy vámpírok lefejeztessék magukat egy csaj kedvéért... Cöh.
Na mindegy. Még mindig szeretem a vámpírokat, de a vérfarkas-tempó szimpatikusabb. Lehet, hogy azért, mert kiskoromban is inkább négykézláb mászkáltam, és nem a rokonok nyakát harapdáltam?

Újhold - New Moon [2009]
12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Játékidő: 130 perc

IMDb értékelés: 4,6 [60 734 szavazat alapján]
Színészek: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Trailer

2009. dec. 14.

"Az Avatart látni kell..."

És ez még hír? xD
Tessék mindenkinek elolvasni, aki nem hisz benne. Gyerünk, gyerünk! (Különben már csak 70 óra, és moziban ülök. Hehehe.) Közben nyilvánosságra került 6(!) rövidebb videó a filmből és egy négy perces videó az Avatar hivatalos YoutubeChannel-en, ahol kommentálják és bemutatják a Pandora bolygót. Nekem tetszett, azt vártam, hogy lelő majd egy csomó poént, de nem, igazából csak még jobban felcsigázott - már ha lehet ezt fokozni.
***
Ezen felül pedig végre az indavideón olyat találtam, hogy húha. A youtube-ról leszedték gyorsan, remélem ez hosszabb életű lesz. Ez is egy olyan film lesz, amit csak március környékén láthat szegény világunk, de azért lessük meg a videót... Már szóltam róla Sam Worthington és az Avatar-mániám kapcsán. A Titánok Harcáról van szól. *sóhaj* Íme tehát a hosszú előzetes, amit már annyira vártam. Kérdés, hogy ha már most van egy ilyen hosszú, akkor még mennyit fognak kidobni tavaszig? Én jó sokra tippelek, kábé T4 mennyiségűre.
***
Amúgy elkezdtem nézni az "Engedj be!" című nagyratartott filmet, és eddig nem igazán tetszik. Őszintén szólva unalmas és idegesítő a svéd vagy nem is tudom milyen nyelv. Ma este talán befejezem. Talán nem.

2009. dec. 11.

Bruce Willis szőkén de keményen [Hasonmás]

Bruce Willis újra a mozivásznon! És mit ad Isten... akcióhősként. Igen, még mindig kopasz, habár a filmben sok jelenetben szőke hajkoronával látható. Hogy miért? Mert abban a jövőbeli világban mindenkinek, akinek van elég pénze vagy indoka rá, egy robot másolata sétálgat odakinn, a külvilágban. Ennek köszönhetően mindenki úgy nézhet kis, ahogy akar, nem kell félnie a sérülésektől, betegségektől; minden tökéletes. A dolog pofonegyszerűen működik: egy bizonyos frekvencia az agy hullámait továbbítja a Hasonmásba, amiben felélednek a szenzorok meg mindenféle, és az érzékelés meg a mozgás megmarad. Csak a veszély múlik el. De minden csoda három napig tart. Esetünkben pár évig.
Egy vírus ugyanis képes a hasonmáson keresztül egy hullámmal megölni a felhasználót, tehát a világ ugyanolyan veszélyessé válik, mint régen. A főhősünk Bruce, mint rendőr, felveszi a harcot a rejtélyes gyilkos(okk)al, eleinte robotszerkóban, aztán egy gyilkossági kísérletet követően megőszült, tokás, borostás rendőrként, magyarul ahogy tényleg fest.
Alapjában véve a történet jó, pörgős is eléggé, a zene is oké, de mégis valami hiányzik belőle. Talán a színészi teljesítmény, mert minél több akciófilmet nézek meg, annál többször jövök rá, hogy a gonosz oldal nélkül, aki ellen a "hős" küzd, semmit sem ér a film. Itt meg megtestesült rossz nincs is, ettől meg kicsit unalmassá válik, de azért nem rossz. Egyszer meg lehet nézni. A végén zokogva a megkönnyebbüléstől egymás nyakába borulunk a mellettünk ülővel. Vagy nem.
A világ tehát ismét megmenekül, hála a Pindúr Pandúroknak!
Ja, nem, bocs... Bruce Willisnek.

Hasonmás - Surrogates [2009]
16 éven aluliak számára nem ajánlott
Játékidő: 89 perc
IMDb értékelés: 6,3 [31 295 szavazat alapján]
Színészek: Bruse Willis, Rosamunde Pike, Radha Mitchell
Trailer

Világvége. Ennyi. Kólát valaki? [2012]

2012 12. 21. az a bizonyos nap, mikor elérkezik a világ vége.
Mikor ezeket a sorokat írtam, épp eljöttem a moziból, úgyhogy még friss volt az élmény, de röviden megfogalmazva jó film. Talán nem szükséges leírnom a történetet, de hátha van még olyan ember, aki nem hallott a végzetes dátumról. Szóval a történet röviden:
2009-et írunk. Egy fiatal indiai vagy arab, sajnos már nem tudom, mert sokan vannak a filmben, szóval egyikük egy nagy napkitörésre lesz figyelmes, aminek hatására bizonyos neutronok vagy legalábbis ilyesmik, amik elméletben nem rendelkeznek töltéssel, reakcióba lépnek a Föld magjával, és felmelegítik az egészet. Ennek következtében a földkérgek 2012-re elmozdulnak, nem is kicsit, és minden összeomlik - szó szerint. Az emberiség reménye 6 darab "bárka", amit Kínában, persze szupertitkos körülmények közt építettek (és amik azt is kibírják, ha nem tudom hány km/h-s sebességgel belemennek a Himalájába...), és ahová a beugró 1 000 000 000 euro/fő. Három bárka a végén el is indulhat, a többi kissé lemarad. A történet igazából azt meséli el pár ember szemén keresztül, hogy mi lesz addig, amíg el nem ül a világméretű mozgás. Sokan meghalnak, páran túlélik, és nem mindig azok, akikre számítunk, habár jóstehetségemnek köszönhetően (ami a sok sok hollywoodi produkción növekedett és fejlődött ki), előre meg tudtam mondani, ki fog meghalni, de olyanok is túlélték, akikre nem számítottam, és olyanok is meghaltak, akikről nem hittem volna.
Látványban szinte tökéletes volt, a hang is jól szólt. Ezt azért mondom, mert mostanában úgy vettem észre, hogy a mozik hangereje lecsökkent. Itt viszont volt robbanás, csúszás, nyikorgás, sikítás, motorzúgás rendesen.
A színészeket mind kedveltem, mindannyian jók voltak, jól hozták a tipikus amerikait, még a kisgyerekek is, habár pár reakció kicsit irreális volt, meg hát az amerikai empátia és hazafiasság is szerepet kapott, nem beszélve a siratós és jaj-most-apa-megfullad-ó-de-mégse jelenetekről. Szóval nem csak a cunami, de a nyáltenger is pusztított.
A szinkronnal nem volt baj igazából nagyon, de szívesebben megnézném majd eredeti hanggal is. Elsőre jó volt így, mert tudtam a látványra koncentrálni, ami azért be kell vallanunk, igencsak jóra sikeredett.
Összességében én 7 pontot adnék rá a 10-ből, mert akárcsak a Holnaputánban, itt is voltak azért még egy szkeptikus számára is nyilvánvaló, óriási hibák és butaságok, meg hát amcsi film naplementés zárással, arra pedig nem tudok jobbat adni. De azért jó. Arra például, hogy elkezdjek repülőleckéket venni. (Aki megnézi, majd megtudja, miért.)

2012 [2009]
16 éven aluliak számára nem ajánlott
Játékidő: 159 perc
IMDb értékelés: 6,0 [67 576 szavazat alapján]
Színészek: John Cusack, Thandie Newton, Amanda Peet, Oliver Platt, Woody Harrelson, Danny Glover
Trailer

Fel, egészen a nyáltenger felszínéig... [Fel!]

Kellemes kis mese, bár itt-ott csöpög. A történet nem bonyolult, de mégis. A Fel! egy kalandról szól. Gyakorlatilag három emberi főszereplője van, egy a gonosz( rusnya felfedező) és kettő a jó oldalon (öregúr és kiscserkész).
Az idős bácsika álma, hogy eljusson egy Wonder Falls nevű vízeséshez, amit még kedves feleségével akart megnézni, de sajnos a néni meghalt. Szerintem nem így kéne a kisgyerekek könnycsatornáira hatni, pláne, hogy nem is értik szerintem a ködös képeket, ugyanis még mondanám, hogy a film felnőtteknek szól, de nekik nem. A madár, egy bizonyos nőstény, ami a Kevin névre hallgat, olyan hanggal rendelkezik, mint egy berekedt dinoszaurusz, és ahányszor csak "megszólalt", legszívesebben valamit hozzávágtam volna a vászonhoz.
A kisgyerekről, ha nem olvastam volna előtte, az életben nem gondoltam volna, hogy ázsiai (talán a kerek feje miatt?). Ő sem volt kirívó személyiség. Mint minden kisfiú, kutyát akart, amit meg is kapott a beszélő nyakörvvel ellátott Doug személyében. Douggal az út közben ismerkedik meg. De a kissrác sem volt ám olyan kis vidám, mint ahogy elsőre tűnt. Az apukája ugyanis abszolúte nem foglalkozott vele állítólag, pedig szegény kölök végig miatta gyűjtögette a kis cserkészjelvényeket, amik közül már csak az idősek megsegítésért járó hiányzott, hogy megkapjon valami hiperszuper kitüntetést. Pecchére kifogta a házsártos, álmodozó öregurat, akinek eszében sem volt megkérni, hogy segítse át az úton.
A bácsi különben régen rajongott egy bizonyos felfedezőért, akivel (úú na neee DE IGGENN) összefutnak az út során, aki viszont azt hiszi, a nagy felfedezésére fáj a foguk, ami persze nem más, mint Kevin, a megamadár. És innentől mindenkinek a fantáziájára bízom a sztori végét, úgyis kitaláljátok.
Látványos film, pláne 3D-ben, de hogy kinek is szól, számomra rejtély. Kissé túlzás szerintem azt feltételezni, hogy kisebb gyerekek is végig élvezik, mert amikor mindenféle árnyalt utalások vannak, akkor biztosan unatkoznak. Viszont (igaz, vannak benne vicces jelenetek) nekem kicsit unalmas volt. Összességében én tízből hét pontot adnék rá, ha kérdeznének. Pixar-látvány volt bőven, de a történet nekem kicsit nyálas.

Fel! - Up [2009]
korhatárra tekintet nélkül megtekinthető
Játékidő: 96 perc
IMDb értékelés: 8,4 [94 687 szavazat alapján]
Hangok: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai
Trailer

Sok legyet egy csapásra

Ígéretemhez híven nem egy filmről fogok véleményt nyilvánítani az elkövetkezendő napokban, hanem egyből egy csomóról! Rövid leszek és lényegretörő, és lehet, hogy kicsit pontatlan meg összevissza, mert nem tudom, hol áll a fejem. Bocsi, sietek. X)
A szerencsés nyertesek:
- Hasonmás a még mindig kemény Willis úrral
- a tömör Fel! címre hallgató animációs mese
- világunk rombadőlését taglaló 2012
- az emberek, vámpírok és vérfarkasok szerelmével foglalkozó Alkonyatot követő Újhold *sikítás a háttérben*

Kellemes órák voltak, mindegyiken elvoltam, de sem a három dimenziós Fel!, sem a sármos akcióhősök és cinikus pasik, irigylésre méltó csajok, kellemes zenék, durrogó fegyverek és csikorgó kerekek, a földöntúli szörnyek és romantikus lények nem hatottak meg. Pedig általában azért szoktak. A legjobban nekem talán Quentin Tarantino elvetemült műve tetszett a felsoroltak közül, pedig nem szeretem a filmjeit, ezt be kell vallanom.

Ja és holnap megyek Bécsbe.
Mert megérdemlem.

2009. dec. 10.

Várok és várok és várok... Ja, és még mindig várok.

Nem, ez most nem egy amatőr "kritika" lesz. Ez csak egy lelkendezős bekezdés arról a filmről, amiről tutira írni fogok ide, mivel körülbelül fél éve várom. Hogy miért, az nekem is rejtély, mivel akkor gyakorlatilag még semmi konkrétat nem lehetett tudni a dologról, csak annyit, hogy az alkotók olyan marketinget kerítettek neki, hogy még a vakok is várni kezdték. Én is beleestem a gödörbe, és most a sötétből nézegetek a film által adott remény áradó fénye felé, mert már csak EGY HÉT, és a moziban fogok ülni, zabálom az utolsó filléremből megvett pattogatott kukoricát, az adrenalinszintem az egekben lesz, de még mindig csak várok...
Még 24x7 óra + másfél, mivel amikor ezt írom, még csak fél hat van, a film meg hétkor kezdődik.
Ja, és melyik?
Hát az Avatar. *.*
Szerintem James Cameronnak hála már a fél világ (hozzám hasonlóan elvetemült fele) Avatar-lázban ég. Már most leírnám, hogy miről szól meg ilyenek, de ha valaki elég szemfüles, akkor észreveheti oldalt megcsillagozva a listán, rákattintva pedig még előzetest is nézhet.
Annyira, annyira várom, hogy az már beteges. Még betegesebb, hogy nem tudom, miért.
Színész felhozatal(Sam Worthington): pipa.
Látvány: pipa.
Sztori: pipa.
Film hosszúsága: extrapipa (160 percnél is hosszabb ^^).
Oké, de ezek más filmekben is megvoltak. Akkor most mi van?!
Félelmetes. Van valakinél dilibogyó? Oo

//Megjegyzés 1: Sam Worthington márciusi filmjének plakátjain miért kell állandóan vicsorognia? xD Perszeuszt játssza, oké, vadállat egy csöppet és istenivadék, ezt aláírom, de akkor is! :D Mondanom sem kell, hogy az a film is listás, csak a magyar premier dátuma még nem ismert. És kis háttérinformáció gyanánt azoknak, akik hozzám hasonlóan esetleg aggódtak amiatt, hogy az ifjú titán csak mint hörgő akcióhősként lesz ismert Hollywoodban, hát akkor megnyugodhatnak. Tavasszal egy romantikus drámája is lesz Keira Knightly-val, ha jól tudo,m és ha az IMDb nem hazudik.//

//Megjegyzés 2: Nemsokára ^jó site-szerkesztőhöz illőn Újholdas irománnyal jövök (lásd: ajánlott oldalak). ^^Pontosabban az Újholdassal meg egy csomó másik filmmel egyben, mert az utóbbi két hétben kb 20 filmet néztem meg, persze nem mind moziban. Most sok kicsi lesz egyben, többek közt a 2012, a Becstelen Brigantyk, a Közellenségek, a Fel, a Gamer, a Hasonmás meg ilyenek. Nem mind mostani film, de én most tudtam csak megnézni őket, és szólok pár szót mindegyikről valamit. Nem mindegyiket fogom dicsőíteni, mert volt csalódás köztük, pozitív-negatív egyaránt, dehát erről majd akkor később. //