2010. ápr. 14.

Jó ez neked? [Meet Bill]

Néha elgondolkozom azon, hogy miért vannak még olyan filmek, amiket a magyarok nem nézhetnek meg sem moziban, sem DVD-n, és miért csak a hiperszuperultra-produkciókat lehet megnézni "legálisan". Én a közelmúltban találtam egy olyan filmet, amiben Logan Lerman, Aaron Eckhart és Timothy Olyphant is játszik, mindhármukat nagyon szeretem. Le is töltöttem, habár nem sokat hallottam róla, és itthon még magyar címe sincs, nem ám esetleg valami DVD lehetőség. Na de a lényeg, hogy megnéztem, és bár nem az a fajta film volt, amit az ember egy életre megjegyez, inkább az a típus, aminek a nyomaival viszont párhuzamot lehet felfedezni a saját életünkben. Nem azt mondom, hogy megindító darab, de hat az emberre.
A történet röviden: Bill apósa bankjában dolgozik egy elméletben magas pozícióban. Van egy szép szőke felesége, nagy háza, terepjárója, ezek mellé sörhasa, csokoládé-függősége és megzabolázhatatlan haja. Az élete összességében egy nagy rakás unalom. Egy nap a régi iskolája mentorprogramot szervez, ő pedig kifog egy érdekes, nagyszájú, pénzes kölyköt, aki úgy viselkedik, mintha legalábbis egy harmincas kiégett pasas volna, de mindenképpen élettel telibb, mint mentora, aki közben egy kamera segítségével rajtakapja feleségét a helyi szépfiú riporterrel hetyegni. Mikor megtámadja a riportert, azt az egész ország látja, mivel a stáb éppen dolgozik. Lecsukják, miközben nála van a kamera, rajta a felvétellel. Az őrök természetesen megnézik, és "rejtélyes" módon az anyag kiszivárog, felkerül a netre, satöbbi. Bill tanítványa (akit végig csak a kölyöknek neveznek, nincs is neve) pedig őrült, mégis kézenfekvő ötleteivel kisegíti mentorát. Kölcsönadja barátnőjét, aki egy alsónemű boltban dolgozik, mindenféle hülyeségbe belerángatja, magyarul megtanítja élni. Bill pedig szépen lassan rátalál önmagára, és rájön, hogy az az élet, amit addig élt, nem is az övé...
A filmben nekem leginkább a karakterek tetszettek, nem is a sztori. Annyira tipizáltak voltak, annyira mindennapiak, hogy az már elképesztő. Ott volt a feleség, aki szereti is meg nem is a lúzer férjet. Ott volt a riporter, aki foggal-körömmel ragaszkodott az imidzséhez és a hajszínéhez. Ott volt az eladó kiscsaj, akiről azt hinnénk, hogy butus, de közben nagyon is jó lélek, és segít a bénácska Billnek meg a tanítványának is. Na és maga a kölyök, aki inkább volt egy tapasztalt életművész, mint 15 éves diák. Így leírva meg elmondva biztosan nem kelti fel az emberek érdeklődését, de gondoljunk csak bele, mennyire ragaszkodnak manapság ahhoz egy filmben, hogy mindenképpen legyen valami hatalmas csavar, a szereplők vagy tragikusak, vagy különcök legyenek, extra helyekkel, izgalmas fordulatokkal akarják feldobni az egész művet.
Ebben a filmben ilyen nincs. Egyik sem. Semmi átlagon felüli. Semmi szokatlan. Csak pár olyan élethelyzet, ami bárkivel előfordulhat. Nem szabad világmegváltó dolgokra számítani, ez egy egyszerű de nagyszerű film.
Sem több, sem kevesebb.

Meet Bill [2007]
Korhatár: R (17 éven felülieknek ajánlott)
Játékidő: 93 perc
IMDb: 6,5 [8017 szavazat alapján]
Színészek: Aaron Eckhart, Logan Lerman, Elizabeth Banks, Jessica Alba,
Timothy Olyphant, Holmes Osborne
Trailer

2 megjegyzés:

  1. Honnan töltötted le?
    Engem érdekelne a film.

    VálaszTörlés
  2. VérGyilokmókus2011. május 14. 14:42

    Helló!
    Isohunt.com oldalon szedtem le a torrentet, aztán hozzá feliratot, egy klikkes filmként nem tudom, hol lehet, de a killabeats.hu oldalon lehet, hogy fenn van, itt regisztrálni kell, de jó oldal, megéri. :)

    VálaszTörlés