2015. márc. 26.

Steve Rogers élete és halála

Nem vagyok szakértő a témában. Nagyon szeretem a Marvel filmeket, sőt a sorozatot is, de sosem volt a kezemben igazi, eredeti Marvel képregény, a fanfictionök világát sem merném magaménak mondani, és úgy egészében véve sosem voltam egy fanatikus képregényrajongó. Ennek ellenére az utóbbi időben igen erős intenzitással kezdtem egyfajta kutatómunkába, mert eljutottam arra a szintre - sok tényező közreműködésének köszönhetően -, ahol már igenis beszélhetünk rajongásról, már ami a Marvel egyes karaktereit illeti. Nekikezdtem hát, hogy kiderítsem, mégis mire számíthatok az elkövetkezendő Marvel-mozifilmekben. Mint kiderült, jószerével bármire.
Első hosszú cikkem a hosszú kihagyás után, élvezzétek! Spoiler-alert annak, akit végképp nem foglalkoztat kigyúrt hőseink papíralapú eredete, vagy későbbi sorsa.
Ez az előreláthatólag nem rövid poszt azt a célt szolgálja, hogy az általam éppen kedvelt karakterek, azon belül is egy konkrét fickó mozis sorsát elemezgessem, mert lesz jónéhány marveles produkció az elkövetkezendő négy-öt évben. Mivel a képregénykultúra a szülőhazájában igen nagy népszerűségnek örvend, és senki sem mond le szívesen kedvencéről, így nem csoda, hogy sok univerzum sok idősíkján létezik egy-egy szereplő, aki ha meg is hal, előbb-utóbb valahogy valószínűleg visszatér. A halál nem feltétlenül jelenti egy-egy karakter sorsának végét, de hát ez még érthető is. Ilyen képességű szuperhősök körében ciki, ha nem tudsz feltámadni, tehát ha feldobod a pacskert, abban nincsen semmi extra. Na de... Azért az, hogy valaki milyen utat jár be, kivel, mikor, hogyan és miért, az már igenis lényeges.
Az Ultron kora kapcsán szupermaratont terveztem be magamnak, mely során minden héten legalább egy, de inkább két Marvel-mozit megnézek, kronológiai sorrendben. Az Amerika Kapitány első része most megvolt, és pár hete a másodikat is random újranéztem, ezzel pedig akaratlanul is olyan löketet indítottam el, ami leginkább lavinára hasonlít, most meg nyakig ülök a Marvel-hóban, de be kell vallanom, hogy élvezem.
Nagy képregény-fanatikusok ne olvassanak tovább, mert az alábbiak csupán egy szimpla fangörl random imái, sirámai és összeesküvés-elméletei lesznek.

Steve Rogers-szel kezdem, mint azt a cím is mutatta. Amerika Kapitány eddig két saját filmmel, és egy Bosszúállókkal büszkélkedhet, bár utóbbiban nem volt kiemelkedő szerepe, elvégre az a csapatjátékról szólt, de benne lesz még minimum egy harmadik Kapitány-moziban és két Bosszúállókban is.
Az első saját filmjében Red Skull (Vörös Koponya? tudja a franc, mi magyarul a neve) volt a fő ellenség, aki miatt közvetve elveszti barátját, Buckyt, majd a másodikban Winter Soldier és a Hydra szervezete ellen kell fellépnie, de kiderül, hogy ellenfele nem más, mint a szintén fizikailag megbuherált, ráadásul agymosott Bucky, aki a saját nevére sem emlékszik, de remekül üt-vág új fémkarjával, és kis híján kivégzi egykori jóbarátját. Szépen összekötött történet volt a két film, különösen úgy, hogy a háttérben eközben ment másik Marvel film is és a téma sorozata, az Agents of S.H.I.E.L.D. is, így aki követte a MCU (Marvel Cinametic Universe = mozis marvelék) -eseményláncot, az még jobban élvezte.
Engem első sorban most az érdekel, hogy Captain America, mint szimbólum, milyen sorsra jut. Vegyük sorra, hogy mire számítok én. Saccperkábé. Tegyük hozzá, hogy a képregényfolyam és a filmek közt már most erős eltérések mutatkoznak, ezért a spekulácóimat is elég szabadon csapongva teszem közzé.

  • Nos hát, először is, szerintem búcsút veszünk egy időre Chris Evanstől, aki Amerika Kapitányt játszotta eddig, méghozzá hamarosan, a képregényekben ugyanis Steve látszólagosan meghal - ráadásul a Civil War végén, ami alcímet éppen a harmadik önálló filmje visel, helyét pedig a "megjavított" Bucky veszi át.
  • Steve-et a képregényben közvetve Red Skull öli meg, akivel Steve elviekben már végzett, de, mint mondtam, itt senki sem hal meg véglegesen. szóval meglehet, hogy a Koponya valahogy újra megjelenik. #HailHydra Hugo Weaving amúgy bármikor visszatérhet felőlem, ritka jó gonoszt tud alakítani.
  • Steve-et az a Sharon Carter lövi le a képregényben (mentális befolyás alatt), aki egyébként Peggy unokahúga. Peggy Steve láv-interesztje volt az első filmben, sőt ő is a S.H.I.E.L.D. alapítói közt van nyilvántartva. Az unokahúga, Sharon, Agent 13 álnéven futó S.H.I.E.L.D. ügynök, és végül Steve nője, sőt felesége lesz. A második filmben Agent 13 már meg is jelent, de ott egy Kate nevű csaj volt, akivel viszont Steve nem ápolt túl jó kapcsolatot. Elég sokat mutogatták a leányzót, de a következő film színészlistáján egyelőre nem szerepel az őt játszó Emily VanCamp. Persze a Civil War premierje 2016 májusában lesz, addig meg még ezer dolog történhet, de mégis... KÍVÁNCSI VAGYOK. Sokat elárulna, hogy Steve képregénybeli gyilkosa kap-e szerepet vagy sem.
  • Bucky az első filmben Zola, a Koponya jobb keze utáni hajszában zuhan a szakadékba, míg a képregényben tudtommal a Baron Zemo elleni küzdelemben pottyan a fagyos északi vizekbe, mert nem sikerül neki hatástalanítania valami repülő bombát, így veszti el a karját is, ami helyett a fémet kapja. Zola a második Amerika Kapitány filmben végleg megsemmisülni látszik, Zemo pedig a harmadik filmben fog csak szerepelni, még a Bosszúállók második részében sem tűnik fel. Kérdés, hogy akkor minek hozzák be a képbe? Ha még egyszer megölik Buckyt, nagyon mérges leszek. Persze megeshet, hogy a Koponya helyett Zemo lesz az, aki végül agymossa fent említett agent 13 álnevű hölgyet, aki aztán lelövi Steve-et, mivel Zemo is egy náci tudós egyébként, azokról meg köztudott, hogy szeretnek turkálni az emberekben. Újabb jel, hogy Steve áshatja a sírját?
  • Aszerintem a harmadik Bosszúállókban már Bucky Barnes lesz Amerika Kapitány. Erre utal nem csak Steve képregénybéli halála, hanem számos elejtett kis utalás is a filmekből (Bucky szövege arról, hogy lassan olyanná válik, mint Steve, vagy egy-egy jelenet mindkét Amerika Kapitány filmből, ahol Bucky az ikonikus pajzzsal harcol, amivel senki más nem bunyózott még, csak Steve meg ő, stb...). Sebastian Stan, aki Bucky megformálója, biztos örülne, mivel anno ő is Steve Rogers szerepére jelentkezett, csak nem azt kapta. Végül mégis csak belebújhat a jelmezbe?
    Az ő sztorija érdekel engem egyébként a legjobban, mert nagyon érdekesnek találtam. A képregény szerint ugyanis Bucky pusztítja el végleg Red Skullt, de Steve-nek le kell gyűrnie őt megint, mert Bucky még mindig nem százas. Aztán Steve állítja vissza a memóriáját rendesen, csakhogy Bucky megint eltűnik, és a Civil Warban történő konfliktusok után Nick Fury az, aki előszedi őt valahonnan, majd rábízza a kapitányságot. Steve aztán visszatér a halálból (jaj de meglepő), de áldását adja Bucky kapitányságára, és onnantól kezdve az egykori Winter Soldier lesz Amerika első számú hőse, Steve pedig eláll a reflektorfénytől. Nem mintha nem csípném a jóságos Rogers kapitányt, de Bucky karakterének a megpróbáltatásai számomra érdekesebbek.
  • Tony Stark és az új Kapitány nem lesznek hű de jóban. Rogers sem volt kifejezetten puszipajtása a rebellis és önfejű Vasembernek, de tudtommal Bucky Starkot fogja okolni többek közt Rogers haláláért. Ez csak azért lényeges nekem, mert képzeletemben egy Robert Downey Jr. - Sebastian Stan szóbeli vagy fizikai párbaj is jól mutatna a mozivásznon. Ismervén Tonyt és a régi Buckyt, és tudván, hogy kábé milyen sorsa lesz később, a rendes (fém)öklös bunyóra tenném a voksom.
Szóval, ha nem lenne egyértelmű, én Bucky transzformációjára, és a nemes és feddhetetlen Steve Rogers halálának következményeire leszek első sorban kíváncsi. Erre persze még hosszú éveket kell várni, de addig is itt van nekünk majd' egy tucatnyi Marvel mozi, ilyen csodásan hollywoodi, és mégis ütős jelenetekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése